Den 19., Pá 30.7.2004 swe den

Vstáváme na naše poměry docela brzo, v půl desáté. Vaříme k snídani polévku, balíme stan a v 11 hodin spěcháme už do Lillehammeru. Placené parkoviště nás nutí strávit zde jen hodinu, ale stejně tu nic moc k vidění není, aspoň toho bezplatného. Za peníze by se samozřejmě dala vidět spousta míst, pochopitelně spojených většinou s olympiádou v roce 1994.
V 15:30 vyrážíme už od auta, zaparkovaného v boční uličce, na prohlídku Osla. Máme na to tři hodiny. S velkým O. Oslo vypadá docela pěkně, konečně město, kde starý dům není nic vyjímečného.
V půl sedmé spěcháme už dál, musíme stihnout trajekt. Z Osla se naštěstí vymotáváme docela snadno. Ve 20:12 jsme zpět ve Švédsku.
Po desáté přijíždíme do Götteborgu. Trajekt ve 23:55 do Frederikshavnu je už plně rezervován, ale rozhodujeme se čekat, zda někdo nevypadne. Platíme 685 švédských korun, ovšem dvoustovkovou eurobankovkou, takže ve výsledku máme přes 1200 SEK a skoro žádná eura.
V jedenáct přijíždí trajekt. Sledujeme, jak se obrovský kolos uprostřed přístavu točí na místě čelem vzad a couvá k nájezdním rampám.
Uf, vešli jsme se. Sice se naloďujeme jako předposlední a zbývají na celých třech patrech pro auta tři volná místa, ale jsme na palubě.
Po třetí hodině ranní dorážíme do Dánska. Málem způsobujeme trapas, protože Filip trochu zaspal. Z přístavu míříme rovnou do polí. Na jakémsi hřišti za vesnicí napůl stavíme stan a jdeme si ještě na pár hodin zdřímnout.


Asi radnice
Lillehammer žije ze své minulosti
Ještě tam maj kostel
Oslo
Královský palác
Univerzita
Dům obecný
Kostel a knihovna
Vzadu druhý kostel
Póza
Radnice
Tady bych pomník mít nechtěl
To je provoz
Hlídej kanón
Akershus Slott
Lidé visící vzhůru nohama ve vzduchu
Tak tohle fakt nevim co bylo za budovu...
Svérázná fontána
Svérázný Filip
Dobře zabezpečené kolo
Rozmazaný most
Veselý pán od Scandlines...
...a jeho veselé dílko
Trajekt se otáčí v přístavu
Connected
Stockholm ve tmě
E.T. go home


Zpátky